Bardzo popularnym materiałem jest Corian –  jest to trwały materiał, który powstaje z połączenia żywicy akrylowej oraz naturalnych minerałów. Idealnie nadaje się na blaty kuchenne, charakteryzuje się wysoką odpornością na ścieranie, wysokie temperatury oraz nie sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów. Ponadto jest odporny na sporadyczne działanie środków chemicznych i kwasów. Występuje w bardzo dużej (ponad 100) gamie kolorów. Blaty corianowe są łatwe w utrzymaniu czystości, a w dotyku znacznie cieplejsze niż blaty kamienne.

Innym bardzo popularnym materiałem na blaty kuchenne jest Granit. Są naturalne, bezpieczne dla zdrowia oraz trwałe i odporne na wysoką temperaturę, promieniowanie UV, ścieranie, zarysowania, uderzenia oraz zaplamienie.
Niska nasiąkliwość wody jest szczególnie istotna w przypadku blatów kuchennych, gdzie mamy stały kontakt z wodą. Z kolei gładka powierzchnia pozwala na łatwe utrzymanie blatu w czystości.

Blaty ze spieków kwarcowych są  znane z wytrzymałości. Duże płyty o długości np. 3 metrów mają tylko 3 mm grubości, dlatego wykorzystywane są jak trwałe okładziny ścian. Jest to produkt ekologiczny, wykonany całkowicie z naturalnych komponentów. Spieki kwarcowe dostępne są w wielu odmianach kolorystycznych oraz fakturach. Płyty są odporne na rozpuszczalniki, środki odkażające i detergenty. Można je łatwo czyścić bez naruszania powierzchni. Doskonale nadają się do kontaktu z żywnością.

DEKTON to również doskonały materiał na blaty kuchenne, jest odporny na przebarwienia i zarysowania oraz na ogień i wysokie temperatury. Gładka powierzchnia płyty jest przyjemna w dotyku i odporna na pochłanianie wody.